Media e lirë

Shkupi në optikën e një publicisti

SHKUPI NË OPTIKËN E NJË PUBLICISTI Nuridin Ahmeti MR. Nuridin AHMETI Me rastin e promovimit të eseut historik “Shkupi”, të autorit Kim Mehmeti në Prizren… Në kuadër të bibliotekës së botimeve të veçanta të Shtëpisë Botuese “Logos- A” me qendër në Shkup, në vitin 2011, është botuar edhe libri i shkrimtarit e publicistit të njohur …

Shkupi në optikën e një publicisti Read More »

Fshehtësi

Nga: Mariola Kapidani Të fshehtat janë si gënjeshtrat. Diçka lënë pa thënë, hedhin një qilim të errët mbi dyshemenë e rrafshët dhe e bardha humbet. Teksa ecën aty në errësirën e një pëlhure të panjohur, mbulohesh e tëra për të mos lënë asnjë grimcë të dukshme. Gënjeshtra, të pa vërteta e heshtje, për tu fshehur …

Fshehtësi Read More »

Rreth një treni që fishkëllen natën, ose efikasiteti i tregimit

(Tregim shumë i shkurtër nga Murakami Haruki shkruar në vitin 1995. Pjesë e marrë nga “Majmuni-merimangë i natës” . Përkthim i lirë nga italishtja.) Vajza ka një pyetje për t’i drejtuar djalit : “Sa shumë më do?” Ai mendohet për një çast, më pas, qetësisht, përgjigjet, “ Si një tren që fishkëllen natën “. Ajo …

Rreth një treni që fishkëllen natën, ose efikasiteti i tregimit Read More »

Hajt mo ..

Sot bleva tre gazeta per te lexuar, me pelqen ti blej tre cdo dite nderkohe qe pjesen tjeter e shikoj online. Perkatesisht bleva gazeten Panorama, Shqip, dhe Mapo. Po shikoja me sy kritik kopertinat e ketyre gazetave ne lidhje me zgjedhjet qe u zhvilluan dje ne France. Duke anashkaluar hapsiren e kushtuar ne kopertine, ajo …

Hajt mo .. Read More »

Firdeusiu dhe Shah-name-ja e tij nëpër botë

Shahrouz FALAHATPISHEH   FIRDEUSIU DHE SHAH-NAME-JA E TIJ NËPËR BOTË   Shahrouz Falahatpisheh Përmbajtja e artikullit: » Hyrja » Rreth rëndësisë së Firdeusit dhe Shah-Name-së së tij » Retrospektiva dhe burimet e tregimeve të Shah-Name-së » Studimi i figurës së Firdeusiut në botë   Hyrja I urti Abul-Kasim Hasan Pur-Ali Tusi, i njohur si Firdeusiu, sipas mendimit të shumicës …

Firdeusiu dhe Shah-name-ja e tij nëpër botë Read More »

Historia jonë nëpër shekuj; gjuha jonë, feja dhe beteja me egon

Dr. Mustafa BAJRAMI   HISTORIA JONË NËPËR SHEKUJ; GJUHA JONË, FEJA DHE BETEJA ME EGON Dr. Mustafa Bajrami Kombi shqiptar përgjatë historisë së vet, po thuaj në mënyrë permanente kaloi nëpër sprovimet më të vështira. Historia jonë është plot përpjekje për ta mbijetuar fatin që kishim dhe të cilin, me sa duket e krijuam edhe …

Historia jonë nëpër shekuj; gjuha jonë, feja dhe beteja me egon Read More »

Scroll to Top