Art & Kulturë

Kënga e dashurisë e J. Alfred Prufrock

(prej T.S. Eliot). Përktheu Kozi Nasi. Ikim, at’her’ ti dhe unë, kur mbrëmja t’shtrihet për qielli si pacient gati për operim mbi tavolinë; Ikim, atyre rrugëve gjysmë të shkreta, caqeve që flasin me vehte netëve të parehat’ta në hotele një-natëshe krejt t’lira; restoranteve me tallash dhe guacka gocash* gjithandej rrugë që vijojnë si diskutim acarues me …

Kënga e dashurisë e J. Alfred Prufrock Read More »

Regjisorë “Beatâ€�…

Nga: Lediona Kasapi Autorët e “beat generatinâ€�, të njohur gjerësisht për stilin e tyre unik jo vetëm në të shkruar, por edhe në të jetuar, kanë inspiruar shumë krijues të mëvonshëm. Shthurje, halucinogjene dhe dije. Tre gjëra që rrallë herë qëndrojnë bashkë  në të njëjtën “bashkësiâ€�. Po përmend tre filma. “Naked Lunchâ€�  nga David Cronenberg, …

Regjisorë “Beatâ€�… Read More »

Mbi rrymë

Foto e marrë nga “Antichrist (2009)”, Lars Von Trier. Nga: Arti Lushi Ndërmjet, por edhe përtej dy besëtytnive të përjetshme, dashurisë dhe vdekjes, buzëqeshja e një shtjelle uji ia ndryshon rrjedhën profecisë së vetëpërmbushjes, madje, si ta them, e ndrydh atë me një tjetër imazh joshqisor; Shpërthim, pak a shumë si në çastin e krijimit …

Mbi rrymë Read More »

Nëntor me diell e libra (mbi letërsi, Panair, ebook, Sufjani Stevens, Locke. )

Letërsi Duke parë një film të ambientuar në vitet 1800, me shumë mundësi një nga 1800 versionet e Sherlock Holmes, më lindi pyetja që çdo person normal duhet t’i bëjë vetes në ato raste: këta ku dreqin e merrnin akullin që vënë në whiskey në ato vite? Zbulon, pra, që paska pasur një industri të …

Nëntor me diell e libra (mbi letërsi, Panair, ebook, Sufjani Stevens, Locke. ) Read More »

The Shining

Nga: Arti Lushi Sintaksa e syrit. Frymëmarrje dhe frymëngjizje. Nga ana tjetër e dritares dëshmoj ngritjen e embël të pluhurit. Dhe mendimi i lig që iku jeta, ashtu si dashuria. Radioja, bustina e sheqerit, getat e zeza, fatura elektronike… Dhe befas, aromë portokajsh. Velëse. Dëshpëruese. Gjithë kjo urgjencë poetike Për ta futur universin brenda vetes, …

The Shining Read More »

Scroll to Top