Media e lirë

RELIKE MODERNE

Shumë prej nesh e kanë vënë re prej kohësh se fotografia në politikë po i humbet cilësitë e saj origjinale. Ndryshe nga fotografia klasike, ajo që bëhet për të kujtuar çaste të bukura të jetës, në politikë fotografitë shkrepen për t’ua kujtuar të tjerëve atë çast të jetës. Nga një anë kemi fotografi që përmbyllin …

RELIKE MODERNE Read More »

NJË-JA BARBARE

Më tërhoqi vëmendjen përkthimi që ia kish bërë, gazeta MAPO, titullit të Bienales së 13-të të Stambollit: “Mami, a jam unë një barbar?” (Titulli i bienales përsërit titullin e një libri të shkrimtares turke Lâle Müldür.) Të krahasohet ky shqipërim me anglishten “Mom, Am I Barbarian?” dhe turqishten “Anne ben barbar mıyım?”. Shqipja tingëllon keq. …

NJË-JA BARBARE Read More »

Mesazhe të thjeshta dhe të qarta të blerjes së votave parlamentare nga Meta

Blerja e votave të opozitës nga Meta duket se është thjeshtë një mesazh për Ramën. Mesazhi është që Meta është më i zoti në politikën e blerjes dhe rrjedhimisht, Rama nuk e kërcënon dot me zëvendësimin e tij me ndonjë parti tregtarësh nga e djathta Nuk ka se si të ndodhë ndryshe! Një parlament i …

Mesazhe të thjeshta dhe të qarta të blerjes së votave parlamentare nga Meta Read More »

Ehh

Eshte dite diellore por qe te percellin nderkohe qe rend rrugeve te Tiranes ne kerkim te nje raporti mjekesor qe me kerkoi kompania ku punoj .. e kuptova qe tere keto vite per fat te mire apo te keq nuk kisha vajtur te vizitohesha tek qendra mjekesore ku virtualisht jam e regjistruar se banoj ne …

Ehh Read More »

Hyrje në filozofinë e artit islam

Edison ÇERAJ   HYRJE NË FILOZOFINË E ARTIT ISLAM Edison Çeraj Sipas Titus Burchkardt-it, substanca e artit është bukuria. Në termat e fesë islame, kjo është një cilësi hyjnore dhe, në këtillësinë e saj, ka një aspekt dyjar: në botë është pamja; është veshja që mbështjell qenien e bukur dhe gjërat e bukura; ndërsa te Zoti, sakaq, apo …

Hyrje në filozofinë e artit islam Read More »

Shqiptari më i famshëm në Turqi/Si u dashurua nga vajza e Sulltanit

Rajna KOVAÇI SHQIPTARI QË U DASHURUA NË SULLTANESHËN MIHRIMAN Speciale/ Gazetat turke kanë publikuar pak kohë më parë një lajm sensacional, që lidhet me dashurinë e fshehtë të Sulltaneshës Mihriman Histori 500 vjeçare/Për herë të parë Arkitekt Sinani Arkitekt Sinani u dashurua marrëzisht me Sulltan Mihrimanin, së cilës zjarri i dashurisë ja pushtoi zemrën, vetëm …

Shqiptari më i famshëm në Turqi/Si u dashurua nga vajza e Sulltanit Read More »

Serumi kundër totalitarizmit

Ferid MUHIQ, Shkup   SERUMI KUNDËR TOTALITARIZMIT Ferid Muhiq Që prirja e çdo pushteti është që të evoluojë në totalitarizëm, si forma dhe stadiumi më i lartë zhvillimor i tij, pavarësisht integritetit moral dhe frymëzimit humanist të atyre që e përfaqësojnë, zbulohet lehtë në një pasqyrë kritike të modeleve themelore të pushtetit politik, që në …

Serumi kundër totalitarizmit Read More »

Arnautët në Bosnje dhe Hercegovinë

Elvedina ARNAUT* – Bosnje   ARNAUTËT NË BOSNJE DHE HERCEGOVINË** Elvedina Arnaut Në Bosnje dhe Hercegovinë jetojnë 17 bashkësi të minoriteteve dhe 3 popuj konstituivë. Njëra nga pakicat kombëtare, janë edhe shqiptarët. Shqiptarët kanë qenë gjithmonë nën sundimin e huaj (bizantin, osman, apo grek). Për këtë arsye nuk është e çuditshme që shqiptarët kanë organizuar …

Arnautët në Bosnje dhe Hercegovinë Read More »

LLAFE ME BOJË

Debatet e gjuhëtarëve për standardin, reformën drejtshkrimore dhe rrugët e “zhvillimit” të shqipes duket sikur i bashkon i njëjti supozim i nënvendosur: që shqipja e folur është dinamike, ndërsa ajo e shkruar statike; që shqipja e folur është e natyrshme, ndërsa ajo e shkruar artificiale; që shqipja e folur duhet pra të shërbejë si model …

LLAFE ME BOJË Read More »

Scroll to Top