Media e lirë

VESHJA NË SKENË, VESHJA SI SKENË

Më kish zënë syri në shtyp, para ca kohësh, foto të këngëtarit italian Riccardo Cocciante dhe të euro-politikanit Ettore Sequi, me veshje popullore shqiptare. Fotot ishin të Roland Tashos, i cili ka kohë që ka krijuar një profil të vetin, brenda fotografisë artistike në Shqipëri – një fushë ku lehtësinë e ekzekutimit e kundërshton vetëm vështirësia …

VESHJA NË SKENË, VESHJA SI SKENË Read More »

Hamedan (همدان)

HAMEDAN (همدان) Hamedani Përmbajtja e artikullit: » Hamedan » Historia » Klima » Kultura » Popullsia   Hamedan   Hamadan ose Hamedan (persisht: همدان, Old Persian: Hagmatana, greke e lashtë: Ecbatana) është kryeqyteti i Provincës Hamadan e Iranit. Në regjistrimin e vitit 2006, popullsia e tij ishte 473.149, në 127,812 familje. Hamedan besohet të jetë ndër qytetet më të vjetra …

Hamedan (همدان) Read More »

Lajmi i Marias dhe mali i paragjykimeve tona

Gjergj Erebara Lajmi se një vajzë bionde me sy jeshile u gjet nga policia greke në një kamp romësh bëri shpejt xhiron e botës. Konvencionet tona na tregojnë se një vajzë bionde, duhet të jetë doemos nordike. Dhe sapo konvencioni jonë paragjykues na tha këtë, menjëherë aludimi tjetër qe një film horror. Ndoshta bëhet fjalë …

Lajmi i Marias dhe mali i paragjykimeve tona Read More »

Bota e tronditur nga rracizmi, bjondja Maria është rome dhe nuk është e rrëmbyer

Testet e ADN-së të kryera nga autoritetet bullgare konfirmuan se një grua 35 vjeçare, rome e Bullgarisë është nëna e vajzës misterioze të Greqisë, të njohur si Maria. Profili gjenetik i Sasha Rusevës u përputh me atë të vajzës, tha Svetlozar Lazarov, një zyrtar i ministrisë së Brendshme të Bullgarisë. Ruseva tha se kishte lindur …

Bota e tronditur nga rracizmi, bjondja Maria është rome dhe nuk është e rrëmbyer Read More »

LOJËRA ME FATIN

Ajo që i mungon shoqërisë shqiptare në qëndrimin ndaj lojërave të fatit është pikërisht vizioni shumëplanësh i dukurisë. Natyrisht, ky vizion i duhet në radhë të parë politikës, së cilës i takon që t’u japë zgjidhje konkrete problemeve. Por fillimisht lipset të kuptojmë problemet që shtrohen për zgjidhje. Pavarësisht se reagimi i qeverisë shqiptare mund …

LOJËRA ME FATIN Read More »

CEZ qe dështim i shtetit shqiptar

Gjergj Erebara Qeveria shqiptare po përpiqet të mbyllë një telash që filloi në vitin 2008 me privatizimin e rrjetit të shpërndarjes së energjisë elektrike dhe që arriti kulmin me përzënien e kompanisë privatizuese e nisjen e procesit të rishtetëzimit të kompanisë që dikur quhej OSSH dhe tashmë quhet CEZ. Problemi ka potencialin t’i kushtojë shqiptarëve …

CEZ qe dështim i shtetit shqiptar Read More »

NA KUJTOHET

Rastësisht ndesha në librin Më kujtohet, të Ylli Demnerit, tek shëtisja në një librari; edhe pse kisha dëgjuar për të dhe, tani që e lexova, e mbaj për një nga librat më të mirë të zbuluar prej meje këtë vit, dhe jo vetëm në shqip. Është një tekst kujtimesh të çlirëta, të pastrukturuara, ku autori …

NA KUJTOHET Read More »

Scroll to Top