MA BLEVE LIBRIN?

Botuesit në Shqipëri rregullisht ankohen se libri “literary fiction” sidomos nga autorë vendës, por edhe të huaj të letërsisë serioze, nuk u shitet.

Se çfarë kuptohet me këtë “nuk shihet”, kjo nuk është edhe shumë e qartë. Mund të kuptohet sikur një libër shet vetëm dhjetë kopje; mund të kuptohet sikur një libër nuk i shlyen dot shpenzimet që janë bërë për ta botuar; mund të kuptohet edhe sikur një libër nuk shitet aq sa ç’shpresonte botuesi që të shitej.

Sikurse mund të bëhen edhe spekulime të ndryshme nga këto.

Por cilat do të ishin shifra të pranueshme, që botimi i një libri të konsiderohej sukses? Sërish këtë nuk e thotë kush. Që një libër të ketë sukses, duhet edhe të reklamohet me forcë, në mediat tradicionale dhe në ato sociale – por reklama ka edhe ajo shpenzime.

Përgjigjja nuk është e lehtë. Botuesit vërtet do të donin që libri të shitej sa më shumë, përfshi edhe librin “fiction” origjinal shqip; por kjo nuk mund të ndodhë dhe as do të ndodhë, në qoftë se shkrimtaria nuk kultivohet në nivel publik.

Edhe pse askush nuk pretendon që një shkrimtar sot të jetojë me të ardhurat nga librat e veta, sikurse ndodhte dikur, në totalitarizëm, kur regjimi u paguante rroga të mira (për kohën) shkrimtarëve, që këta të ishin të lirë “të krijonin” – atë lloj letërsie që i shërbente regjimit, pa u shqetësuar se me çfarë do t’i rronin fëmija.

Sot ky model duket sikur është zëvendësuar nga një version brutal i ekonomisë së tregut (version i përshtatur për mendje me sensibilitet dhe dhëmbë prej kali), të cilin as edhe libertariani më i tërbuar nuk do të guxonte t’ia impononte logjikës së krijimtarisë – përveçse në një kulturë si e jona, që nuk e dëshiron të renë, madje që e refuzon me këmbëngulje të renë.

Gjithsesi, të kthehemi tek “industria” e librit letrar (“fiction” mirëfilli). Për Shqipërinë mund të mos dimë shumë përveç ankimeve standard të botuesve, por ka vende të tjera, ku i numërojnë gjërat më me kujdes.

Për shembull, për Britaninë e Madhe, faqja bookseller.com kish botuar disa të dhëna shumë kurioze, për librat e shitur mes 13 titujve që janë përfshirë në listën çmimit Man Booker Prize për këtë vit.

Të dhënat faqja në fjalë i ka marrë nga Nielsen BookScan TCM, e cila mbulon 90% të shitjes së librave me pakicë për atë vend.

Dhe, për çudi, te kjo sheh se ndonjë autor i listuar, si Marlon James (A Brief History of Seven Killings), ka shitur gjithsej 6700 kopje; Andrew O’Hagan ka shitur gjithsej 3,273 kopje; dhe autorë të tjerë vërtiten pak a shumë në këto nivele, në mos më pak; p.sh. Anuradha Roy, që nuk kish shitur asgjë para njoftimit të listës, tani ka kapur shifrën prej 604 kopjesh.

Sipas një shkrimi të botuar në NPR, edhe romani i Tom McCarthy-t, Satin Island, ka shitur gjithsej 3,600 kopje në ShBA (nga të cilat njërën e kam blerë unë); krahasuar me 1,511 që kish shitur në Britaninë e Madhe.

Për krahasim, libri im “Gjashtëdhjetë e gjashtë rrëfimet e Maks Gjerazit” ka shitur rreth 450-500 kopje në dy botimet e veta, sipas disa hamendjeve të miat (K&B e pat nxjerrë librin, në botimin e parë, në 300 kopje, të cilat nuk i gjen më; nuk di në sa kopje e ka nxjerrë Dudaj botimin e dytë, sepse me këtë botuese kam nënshkruar një lloj tjetër kontrate.)

Po të krahasohen këto shifra me numrin përkatës të lexuesve, i bie që edhe një libër “fiction” shqip për të cilin nuk u reklamua kurrë asgjë dhe që nuk u shkrua asnjë rresht nga kritika, është shitur përpjesëtimisht shumë më mirë, se ç’është shitur Satin Island i McCarthy-t në Britaninë e Madhe dhe në SHBA (ku ka të paktën 50 herë më shumë lexues potencialë se në Shqipëri).

Shto këtu edhe që çmimi i librit tim është pak a shumë i njëjtë, në sens absolut, me atë të McCarthy’t (të dy botimet në paperback), edhe pse rroga mesatare në Shqipëri është disafish më e vogël se në Britaninë e Madhe dhe në ShBA. Kush blen MaGjen në Shqipëri shpenzon përpjesëtimisht shumë më tepër se ai që blen McCarthy-n këndejza.[1]

Botuesi mund të mos e shohë këtë çështje detyrimisht kështu: tek e fundit, sa më i vogël është numri i kopjeve që botuesi parashikon të shesë për një libër, aq më i parëndësishëm bëhet libri për financat e shtëpisë botuese; dhe aq më pak vëmendje do të marrë, në nivelin e marketing-ut. Edhe pse, në teori, marketing-u i mirë mund të kompensojë edhe për defekte të rënda të një vepre, sërish nuk e shoh këtë logjikë të zbatuar gjëkundi në tregun shqiptar të librit “fiction”; ku reklamohen zakonisht vepra të përkthyera që i drejtohen një publiku pa pretendime, ose që thjesht ndjek modën edhe në zgjedhjen e titujve për të lexuar; me një fjalë, ata tituj që botuesi i ka botuar në tirazh më të madh dhe shpreson të nxjerrë aq fitime sa, të paktën, të mbulojë shpenzimet e reklamës. Rreth vicioz, pra.

Gjithsesi, të dhënat më sipër i solla si shembuj; çdo autor dhe botues mund të shtojë të vetat, duke i krahasur me të dhënat e shkrimeve që kam cituar më lart. E vërteta është se, nga pikëpamja e lexuesit por jo vetëm, libri shqip “literary fiction”, nga autorë vendës në Shqipëri, ecën shumë më mirë se libri “literary fiction” nga autorë vendës në ShBA dhe në Britaninë e Madhe (këtu po e lëmë jashtë letërsinë e zhanrit); dhe pavarësisht faktit të mirënjohur që letërsia e huaj konsumohet në Shqipëri relativisht shumë më tepër se ç’konsumohet letërsia e huaj në vendet anglofone (çka ndikon jo vetëm në dinamikën e tregut të librit, por edhe në zgjedhjen e librave dhe organizimin e kohës së leximit nga ana e lexuesit).

Çfarë nuk e lë këtë që të kuptohet menjëherë, është faktori i shkallës; ose fakti që numri i blerësve të librit në vende të mëdha mundëson që një shtëpi botuese ose fundja edhe një autor të nxjerrin fitime edhe duke e mbajtur shumë të ulët marzhin; pa përmendur përkthimet, përshtatjet për skenë dhe ekran, etj.; dhe pa përmendur që një shtëpie botuese mesatare i mjafton të ketë një super-best seller për t’i mbuluar të gjitha vrimat e mundshme në buxhet.

Pa çka se edhe në Perëndim shtëpitë botuese nuk mund të pretendojnë të pasurohen, duke shitur vetëm Tom McCarthy-n ose Jonathan -in ose fundja edhe Anne Enright-in; prandaj duhet të kompensojnë duke investuar edhe në botime të letërsisë së zhanrit, ose në mënyra të tjera të tërthorta.

Dhe nëse kjo vlen për Perëndimin, aq më tepër vlen për një treg të vockël si Shqipëria; duke pasur këtu parasysh edhe faktin që faktori i shkallës vlen për botuesin dhe deri diku për autorin, por jo për lexuesin individ, që nuk do t’ia dijë shumë nëse librin e tij e kanë blerë edhe 1 milion lexues të tjerë, apo vetëm ai dhe e jëma e autorit.

Fituesi i çmimit Man Booker Prize do të marrë 50,000 lira sterlina. Gjasat janë që çmimi t’u japë një shtysë vendimtare shitjeve të librit fitues – ndryshe nga ç’ndodh në Shqipëri, ku fituesit e çmimeve kombëtare gati kanë turp që kanë fituar dhe akuzohen menjëherë, prej rivalëve, se nuk e kanë merituar fitoren ose e kanë manipuluar jurinë; dhe ku vetë botuesit e kanë të vështirë ta shfrytëzojnë çmimin për t’i dhënë librit më shumë ekspozim dhe më shumë lexues.

Këtu do të ishte edhe vendi të pyesnim se çfarë e bën sot një libër “fiction” të suksesshëm në Shqipëri: Kopjet e shitura? Reputacioni i autorit? Çmimet që ka fituar? Përkthimi në një gjuhë të madhe? Numri i artikujve kritikë që kanë dalë për të në shtyp (nëse kanë dalë)? Reputacioni i autoriteteve kulturore që e kanë lavdëruar librin? Sa herë është folur për të në televizion? Vdekja aksidentale ose e parakohshme e autorit?

E kështu me radhë, duke pasur parasysh se një sukses për autorin nuk është doemos sukses edhe për librin shqip si dukuri kulturore, sikurse nuk është doemos sukses as për botuesin; por edhe se fokusi i këtij shkrimi ishte tirazhi, absolut dhe relativ; dhe shitjet, sërish absolute dhe relative. Le t’i diskutojmë këto bashkë; unë e përjetoj dyfish, si lexues dhe si autor, ekonominë e librit; por ndoshta kaq nuk mjafton për një “lexim” shterues të tregut.

(c) Peizazhe të fjalës.


 

[1] Këtu duhet pasur parasysh se letërsia e zhanrit, p.sh. science-fiction, crime fiction, thrillers, mystery fiction, medical thrillers, techno-thrillers, fantasy fiction, horror fiction, romance fiction, etj.; dhe përgjithësisht pulp në Shqipëri pothuajse nuk ekziston. Vetëm fantashkenca, në botën anglo-saksone, ka një numër marramendës nën-zhanresh, si dystopian fiction, alternate history fiction, time travel, cyberpunk, steam punk, space operas, etj.

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.

Scroll to Top